A panelbeszélgetés során Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy az Európát érő biztonsági kihívások (fokozódó illegális migráció, terrortámadások) rávilágítanak arra, hogy a belső biztonság növelésére és az Unió külső határainak védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország és Európa illegális migrációval szembeni védelmét illetően kockázatot jelent a Migrációs és Menekültügyi Paktum végrehajtása. A beszélgetés során az államtitkár elmondta, Magyarország számára a legnagyobb vörös vonalat a migránsok kötelező elosztásán alapuló szolidaritási mechanizmus jelenti. Hazánk véleménye szerint a déli határ védelmére fordított kiadásaink a szolidaritás egyik kiemelt formáját jelentik, azonban a javasolt új jogi keret sajnálatos módon nem tekinti szolidaritásnak a nemzeti költségvetésből az EU külső határainak védelmére fordított forrásokat.

Hazánk számára továbbra is a nyugat-balkáni, illetve kelet-mediterrán útvonalon elhelyezkedő harmadik országokkal való együttműködés jelent prioritást, amely során álláspontunk szerint az illegális migráció megfékezésére kell koncentrálnunk a helyben történő segítségnyújtás, a nemzetközi bűnszervezetek elleni közös fellépés, a megerősített határvédelem, valamint a visszatérések hatékonyabbá tétele révén. Az államtitkár megerősítette Magyarország elkötelezettségét a régió stabilitása és fejlődése iránt.

(KKM)